- Vertrouw op je coach. Een trainer (of hardloopmaatje) kan beter dan jijzelf op een weloverwogen en objectieve manier jouw prestaties beoordelen. Die kan waarschijnlijk ook beter inschatten wanneer het handig is om een stapje terug te doen, omdat hij of zij van een afstandje de eerste signalen van een mogelijk probleem kan waarnemen.
- Koester de 20-minuten regel. Als je niet zeker weet of je moet doorploegen of juist een rustdag moet inlassen, kijk dan hoe je je voelt na 20 minuten. Voelt je lichaam stram en pijnlijk aan, neem dan een dag vrij; voel je je fit en heb je geen klachten, ga dan door met je training.
- Spot niet met pijnlijke pezen, gewrichten en zenuwen. Spierpijn mag je beschouwen als een relatief onschuldige aanpassing van je spieren na een zware inspanning. Pijnlijke pezen en gewrichten daarentegen zijn minder onschuldig; zonder rust of behandeling zullen de klachten niet verdwijnen. Hetzelfde geldt voor zenuwpijn; hardlopers die een tintelend gevoel in hun billen of aan de zijkant van hun benen voelen, of een pijnscheut krijgen in hun ruggengraat, moeten onmiddellijk stoppen.
- Let op asymmetrische pijn. Sommige vormen van pijn zijn voorspelbaar, zoals pijnlijke kuiten na een langdurige baantraining op spikes. Maar als er één hamstring aan het trillen is, dan moet je opletten. De oorzaak kan liggen bij de zware training, maar er kan ook iets ernstigers aan de hand zijn; het begin van een blessure. Massage en crosstraining zijn nu de voorgeschreven remedie.
- Let op spierpijn die langer aanhoudt dan 2 dagen. Kortstondige spierpijn als gevolg van zware training is een normaal verschijnsel. Als er geen sprake is van scherpe steken, dan is er niets aan de hand. Maar als de pijn langer aanhoudt dan 2 tot 3 dagen, kun je het qua trainingsinspanning beter wat rustiger aan doen.